Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Oryginale i smakowite pomysły na dania na parze
Gastronomia, artykuły spożywcze

Oryginale i smakowite pomysły na dania na parze

Przygotowanie posiłków na parze okazuje się być bardzo ciekawym doświadczeniem. Pozwala na uzyskanie nie tylko ciekawych smaków, ale także niepowtarzalnych zestawień. Nie ulega wątpliwości, że takie przygotowanie posiłków może być prawdziwą ucztą. Tutaj nie ma żadnych ograniczeń, poza czasem gotowa

Wino? Wolę piwo
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wino? Wolę piwo

Będąc w krajach śródziemnomorskich z pewnością spotkaliście się ze zwyczajem picia wina do niemal każdego posiłku, a już obowiązkowo w porze lunchu lub kolacji. Zauważyliście też pewnie, że osoby, które piją wino, po skończonym posiłku wsiadają do samochodu i wracają nim do pracy lub do domu. Jak t

Czosnek jak nad Balatonem
Gastronomia, artykuły spożywcze

Czosnek jak nad Balatonem

Węgrzy nie żałują czosnku w swojej aromatycznej kuchni. Podobnie Polacy – uwielbiamy czosnek dodawać do wszystkiego. Wystarczy zadzwonić do dowolnej pizzerii i zapytać, jaki sos polecają do pizzy – odpowiedź będzie jedna: czosnkowy. Czosnek możemy używać świeży lub suszony, mielony. Oba mają swoje

Pierogi - światowy hit!
Gastronomia, artykuły spożywcze

Pierogi - światowy hit!

Dlaczego pierogi są uwielbiane na całym świecie? Tego nie wiem, choć zastanawia pewnie wielu. W różnych zakątkach globu można znaleźć polskie restauracje serwujące „zalepiaki”, bo tak właśnie żartobliwie określane są pierogi. Jest to stosunkowo tanie danie, dlatego często gościło na polskich stolac

Bogactwo lasu na talerzu
Gastronomia, artykuły spożywcze

Bogactwo lasu na talerzu

W kuchni wykorzystujemy nie tylko to co wyrośnie nam w ogródku lub co kupimy w sklepie. W kuchni wykorzystuje także to, co znajdziemy w lesie. I nie mówimy tutaj o leśnej zwierzynie, ale zupełnie innym bogactwie lasu. Bo las ma nam bardzo dużo do zaoferowania – wystarczy wstać wcześnie rano, zaopat

Mięso z parowaru
Gastronomia, artykuły spożywcze

Mięso z parowaru

Kaczka z warzywami, żeberka w sosie własnym, czy nawet gołąbki z ryżem to naprawdę propozycje dań wykonanych w parowarze. Nie ma potrzeby stosowania tłuszczu, żadnych smalców, masła, czy oleju do smażenia. Bowiem na parze można przyrządzić każdą potrawę z mięsa. Niezależnie od rodzaju mięsa, jego

Niezdrowe napoje
Gastronomia, artykuły spożywcze

Niezdrowe napoje

W dzisiejszych czasach wiele mówi się o szkodliwości używek, które są w naszym kraju legalne i bardzo popularne. Oczywiście, trudno nie zgodzić się z tym, że papierosy i alkohol w dużych ilościach mogą dość poważnie nam zaszkodzić, jednak warto byłoby również zwrócić uwagę na to, jak szkodzą nam pr

Warzywa i owoce
Gastronomia, artykuły spożywcze

Warzywa i owoce

Wśród naukowców i dietetyków od lat toczą się spory na temat tego, które składniki pokarmowe są tak naprawdę zdrowe. Oczywiście, są takie grupy artykułów spożywczych, które powszechnie uznaje się za pożywne. Do tej kategorii, z pewnością, zaliczyć można warzywa i owoce. Najzdrowsze zdają się być w

Tanio i zdrowo
Gastronomia, artykuły spożywcze

Tanio i zdrowo

Niektórym osobom wydaje się, że zdrowa dieta jest kosztowna. Kiedy jednak dokładnie przeanalizujemy ten aspekt, to może dojść do zupełnie innych wniosków. Owszem, żywność sygnowana jako ekologiczna często jest dużo droższa od normalnej. Nie oznacza to jednak, że zwykłe produkty zdrowe nie są. Ceny

Pszenica durum kontra mąka zwykła
Gastronomia, artykuły spożywcze

Pszenica durum kontra mąka zwykła

Idealny makaron rodem z Włoch nie może być wyprodukowany z jakiejkolwiek mąki. Sekretem jego smaku oraz konsystencji jest mąka uzyskana z pszenicy durum. To specjalna odmiana zboża, z której wytwarza się najlepszą na świecie mąkę makaronową. Pasta uzyskana w ten sposób jest zawsze idealna, trudno

Spaghetti bolognese – klasyk
Gastronomia, artykuły spożywcze

Spaghetti bolognese – klasyk

To chyba najbardziej znany włoski sos do makaronu i zarazem taki, który smakuje niemal każdemu i jest bardzo sycący. Bolońskie spaghetti ma swoją bogatą historię i należy do tych dań włoskiej kuchni, które na przestrzeni lat zyskały masowy charakter. To umasowienie ma swoje negatywne konsekwencje,

Makaron – włoski przysmak
Gastronomia, artykuły spożywcze

Makaron – włoski przysmak

Nie sposób mówić o włoskim jedzeniu i pominąć wątek makaronu. Makaronów jest na Półwyspie Apenińskim masa. Różne rodzaje i kształty i co za tym idzie dostosowane do nich rodzaje potraw i sosów. Włoska miłość do makaronu wynika z tego, że łączy on w sobie dwie cechy, które niekoniecznie muszą iść w