Bogactwo lasu na talerzu
W kuchni wykorzystujemy nie tylko to co wyrośnie nam w ogródku lub co kupimy w sklepie. W kuchni wykorzystuje także to, co znajdziemy w lesie. I nie mówimy tutaj o leśnej zwierzynie, ale zupełnie innym bogactwie lasu. Bo las ma nam bardzo dużo do zaoferowania – wystarczy wstać wcześnie rano, zaopatrzyć się w kosz wiklinowy i wyruszyć na poszukiwania.
Czego? Grzybów! Podgrzybki, prawdziwki, borowiki, kozaki albo i kanie! Grzyby niesamowicie podnoszą walory zapachowe i smakowe każdego dania. Nadają się dosłownie do każdej potrawy – zarówno świeże jak i suszone. Dodajemy je do farszów mięsnych oraz nadziewamy nimi pierogi i krokiety. Robimy z nich pyszne sosy i smażymy na patelni niczym kotlety schabowe, jak jest w przypadku kani.
Grzyby dodajemy do barszczu oraz do bigosu. W końcu przygotowujemy z nich wyśmienitą i aromatyczna zupę grzybową. W lesie znajdziemy także mnóstwo zdrowych owoców takich jaki jagody, jeżyny czy poziomki. Wykonane z nich dżemy i inne przetwory w sam raz nadadzą się do otwarcia zimą.