Makaron – włoski przysmak
Nie sposób mówić o włoskim jedzeniu i pominąć wątek makaronu. Makaronów jest na Półwyspie Apenińskim masa. Różne rodzaje i kształty i co za tym idzie dostosowane do nich rodzaje potraw i sosów. Włoska miłość do makaronu wynika z tego, że łączy on w sobie dwie cechy, które niekoniecznie muszą iść w parze – prostotę przygotowania oraz bogactwo możliwości. Warto pamiętać aby nie cieszyć nietylko żołądek, ale również i oko – talerz do makaronu będzie do tego idealny.
Makaron sam w sobie nie ma wyrazistego smaku. Dopiero zastosowane dodatki czynią go wyjątkowym. Możliwości w zakresie tych dodatków jest multum. Praktycznie każdy włoski region, a nawet poszczególne miasta posiadają swoje lokalne pomysły na dania z makaronem w głównej roli.
Czasami ten sam typ makaronu ma przypisanych kilkanaście różnych sosów, z którymi może być serwowany. Dobrze ugotowany makaron nie może być zbyt miękki. Doskonale znamy określenie al dente (na ząb), które oznacza, że makarony muszą być lekko twardawe. Ponadto Włosi tradycyjnie nie płuczą ich wodą po ugotowaniu, by zachować na nich skrobię – dzięki temu sos dobrze oblepia kluski.