Greckie antipasti – idealne na przystawkę
Jednym ze znaków rozpoznawczych kuchni greckiej jest antipasti, czyli lekka zimna przekąska, serwowana zazwyczaj przed obiadem dla zaostrzenia apetytu. Trzeba nadmienić, że antipasti nie jest wyłącznie domeną Greków. Praktycznie całe europejskie południe, począwszy od Węgrów, ma w zwyczaju serwowanie zakąsek przed głównym posiłkiem.
Będąc w Grecji w restauracji (nawet hotelowej) możemy być pewni, że jakieś antipasti pojawi się na stole. Istnieje kilka typowo greckich wariantów takiej zakąski. Pierwszym są nadziewane papryczki – zarówno ostre czerwone, jak i łagodniejsze zielone lub słodkawe – czereśniowe.
Nadzienie oparte jest o ser feta oraz inne sery greckie, doprawione czosnkiem i ziołami. Całość powinna pływać w zalewie z oliwy z oliwek oraz świeżych ziół. Dużą popularnością cieszą się również liście winogron nadziewane dzikim ryżem z dodatkiem ziół oraz soku z cytryny, jak też faszerowane pastą serową pieczarki.
Coraz częściej takie antipasti mo żna kupić także w Polsce. Najlepiej jednak smakuje podane przez greckiego kucharza.